Rendelőink

1046 Lakkozó u. 13
Tel: (+36-1) 380-7861
H-P: 8-12, 16-20
SZ-V: 9-12
1046 Székes u. 1
Tel: (+36-1) 230-3940
H-P: 13-18
Patika és gazdibolt
1046 Székes u. 1
Tel: (+36-1) 230-3940
H-P: 10-18

Ezen az oldalon azokkal a kérdésekkel találkozhat, amiket Önök, Gazdik legtöbbször feltesznek kollégáinknak. 

 

Nem láttam bolhát a kutyában/macskában - szükséges a védelem?

 

Sajnos igen. Attól, hogy nem látjuk, még élhet kis kedvencünkön bolha. A bolhásságnak már igen magas szintje az, amikor ránézésre is láthatjuk a vérszívókat.
Legcélszerűbb ezt úgy leellenőrizni, hogy egy nedves zsebkendővel szőrnövéssel ellentétben áttörölgetjük az állatot. Ha piros, lassan terjedő foltokat találunk benne, az bolha ürülék, tehát a jószág bolha fertőzött.
Ha nem áll fenn bolhásság akkor is érdemes jó minőségű, állatorvosilag igazolt szerekkel védekezni ellenük, hiszen egyetlen bolha elég ahhoz, hogy kutya (és lakásszerte elszaporodjanak).

 

Hányszor kell féreghajtani kedvencünket? 

 
A jelen forgalomban lévő készítmények legfeljebb három hónapos védettséget adnak, így negyed évente (állatunk és saját magunk érdekében is) célszerű megismételni a kezelést.
Azonban ha a féreghajtást követő napokban a hullatékban vagy a hányásban féreg ízeket, vagy akár teljes férgeket talál (apró, rizsszemre, vagy cérnára emlékeztető képletek), a kezelést két hét múlva ismételni kell a teljes gyógyulás érdekében.

 

Keverhetem az eleségeket, vagy ragaszkodjak egy féléhez?

 
A különböző eleségek egy etetésen belüli keverése nem ajánlott. A tápszemcsék tápanyag tartalma nagyon pontosan van kiszámolva, így ha keverjük őket más eledelekkel, kedvencünk rossz arányban kapja azokat, ami hosszú távon tápanyag hiányt vagy többletet idézhet elő. 
Egyetlen kivétel a tápváltás, ilyenkor éppen ajánlott 2-3 napig (az új táp mennyiségét emelve) keverni az eleséget.
A konzervek és alutálkás eledelek száraztáphoz keverése nem okoz problémát, mivel a nedves eledelek tápanyag tartalma igen elenyésző.