Hírek

Praktikus tanácsok kutya, macska vizeletgyűjtéshez

2020. november 22.

Az állatorvosi diagnosztikai munka során szükség lehet az állat vizeletének vizsgálatára is. Ez főleg belgyógyászati betegségek esetén merül fel (pl. cukorbetegség, veseelégtelenség), vagy időskori szűrővizsgálat során.

Tovább olvasom

Kedvenceink cukorbetegsége

2020. november 18.

Az emberek között is egyre gyakoribb cukorbetegség, vagy diabétesz sajnos házi kedvenceinket sem kerüli el. Manapság egyre több kutya, macska és vadászgörény szenved a cukorbetegségben

Tovább olvasom

Vérnyomásmérés kisállatokban

2020. november 12.

Új diagnosztikai szolgáltatással bővült rendelőnk palettája. 

Az emberekhez hasonlóan kutyában és macskában is előfordul magas vérnyomás (hipertónia vagy hipertenzió). Az erre hajlamosító legfontosabb okok a vesebetegségek, illetve hormonális megbetegedések (pl. pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség, Cushing-kór), valamint egyes gyógyszerek.

Tovább olvasom

Macskák fertőző hashártya gyulladása

2020. november 06.

A fertőző hashártyagyulladás egy vírusos macskabetegség, melyet a macska coronavírus (FCoV) egy meghatározott törzse okoz. A macska coronavírus legtöbb törzse nem okoz súlyos betegséget, a bélcsatornában a bélhámsejtekben szaporodik, ritkán enyhe hasmenéses tüneteket okozva.

Tovább olvasom

Sebvédelem

2020. november 05.

Ha a kutyát vagy cicát valamilyen okból műteni kell, természetesen minden gazdi aggódik. A beavatkozás előtt is különös odafigyelés lehet szükséges, de a lábadozás során ez még nagyobb jelentőséggel bír. 

Tovább olvasom

Mérgező fájdalomcsillapítók

2020. november 04.

Minden háztartásban megtalálhatóak az embereknek készült alapvető gyógyszerek, vitaminok, táplálék kiegészítők. A társállatként tartott kutyák, macskák meglepően gyakran juthatnak hozzájuk, saját falánkságuk, illetve a gazdi tájékozatlansága miatt. 

Tovább olvasom