Kedvenceink cukorbetegsége


Cukorbetegség

Az emberek között is egyre gyakoribb cukorbetegség, vagy diabétesz sajnos házi kedvenceinket sem kerüli el. Manapság egyre több kutya, macska és vadászgörény szenved a cukorbetegségben. Kutyákban ez az egyik leggyakoribb hormonális hátterű betegség. A tünetek a hasnyálmirigy által előállított inzulin nem megfelelő termelődéséhez, illetve működéséhez köthetők. Ez a hormon felel azért, hogy a szervezet sejtjei felvegyék a glükózt a vérből. Ha a normál folyamat nem megy végbe, a sejtek nem tudnak megfelelően működni a szükséges energia nélkül, valamint a vérben magasabb lesz a cukorszint.
A betegség két típusát különböztetjük meg: az 1-es típust, amikor nem termelődik elegendő inzulin, és a 2-es típust, amikor van elegendő inzulin, viszont a sejtekben nem képes kifejteni a kívánt hatást. Kutyákban az 1-es típusú, vagyis az inzulinfüggő cukorbetegség fordul elő leggyakrabban. Érdekes, hogy kutyákban főleg a nőstények érintettek, macskáknál gyakrabban fordul elő kandúrokban. Görények esetében nincs ivari különbség, náluk viszont gyakoribb probléma a túl sok inzulin termelődése miatti tartósan alacsony vércukorszint. Fiatal állatoknál nem igazán találkozhatunk a cukorbetegséggel.
A betegség kialakulásában szerepet játszik a genetikai háttér, de fontosak a hajlamosító tényezők is: elhízottság, kevés mozgás, túl sok szénhidrát fogyasztása. Emiatt ún. „civilizációs betegségről” van szó.
Bizonyos kutyafajtákban gyakoribb a cukorbetegség: uszkárok, tacskók, spánielek, terrierek, valamint ezen fajták keverékei.


Tünetek

Mint minden betegségnél, a cukorbetegség esetén is minél előbb tudjuk elkezdeni a kezelést, annál jobb esélyeket biztosítunk az állatnak. Nagyon fontos, hogy a gazdi felismerje már az első gyanús jeleket. Bár a tünetek nem feltétlenül jellegzetesek, az alábbiak esetében gyanakodhatunk, hogy a cukorbetegség áll a háttérben:

az állat többet iszik, és többször vagy nagyobb mennyiségű vizeletet ürít (ezeket könnyebb észrevenni lakásban tartott kedvenceknél)
fokozott étvágy, de mégsem hízik az állat, sőt esetleg veszít is a súlyából
a szőrzet száraz, fénytelen lesz
a kis kedvenc kevésbé aktív, inkább csak alszik
jellegzetes aceton szagú (édeskés) lehellet
hányás
szürkehályog kialakulása, vakság (főleg kutyáknál, krónikus esetekben)

Ha a fenti tünetek bármelyikét, vagy esetleg többet is egyszerre tapasztalunk kis kedvencünkön, minél előbb érdemes felkeresni egy állatorvost, ahol az otthon tapasztaltak alapos átbeszélése után fizikális vizsgálat, valamint vér- és vizeletvizsgálatok alapján felállítható a diagnózis.
Létezik olyan súlyos állapot is a cukorbeteg állatoknál, amikor kórházi ellátás is szükséges lehet. Ha teljesen felborul a szervezetben a cukor anyagcsere, akkor kómás állapot lép fel, amely az állat életébe is kerülhet.


Kezelés

Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, viszont élethosszig tartó kezeléssel elérhető a panaszmentes állapot. Ilyenkor „kívülről” kell pótolni a szervezetben nem termelődő inzulin nevű hormont.
Akárcsak az emberek esetében is, házi kedvenceinknél is nagyon fontos az életmódváltás: túlsúly megszüntetése, elkerülése, megfelelő táplálás, több mozgás.
A cukorbeteg állat egész életében kezelésre szorul (ritka kivétel, amikor a nőstény kutya vércukorszintje ivartalanítás után rendeződik), és igen nagy gondosságot, odafigyelést igényel a gazdi és az egész család részéről.
A betegség kezelésének megkezdésekor gyakori állatorvosi látogatások szükségesek, mert minden állat máshogy reagál a kezelésre. Az ajánlott inzulin mennyiséget be kell állítani, minden egyes kis kedvenc esetében más lehet az adag.
Hosszú távon meg kell szoknia mind a gazdinak, mind a kisállatnak az otthoni gyógykezelést. Ez napi 2 injekciót jelent, esetleg otthoni vércukorszint mérést is. Nagyon fontos a szoros együttműködés a tulajdonos és az állatorvos között!
A gyógyszeres kezelést jelentősen megkönnyíti, ha az állat speciális étrendet kap. A meghatározott eleséget naponta kétszer vagy háromszor, általában az inzulin beadásához igazítva kell adni. A cukorbeteg állat étrendjét nem szabad változtatgatni, és nem kaphat össze vissza jutalomfalatokat, sem egyéb nasikat! Van lehetőség „házi diéta” összeállítására is, amikor meghatározott recept szerint főzünk a kisállatnak. Talán egyszerűbb megoldás, ha beszerzünk állatorvosi gyógytápot (csak állatpatikában vagy állatorvosnál kapható), ennek összetétele mindig állandó, könnyű adagolni, és megkönnyítheti a gazdi életét.

A szigorúan betartott diéta és kezelés, valamint a rendszeres állatorvosi kontroll lehetővé teszi, hogy a cukorbetegségben szenvedő kis kedvenc ugyanolyan hosszú ideig éljen boldog életet, mint egészséges fajtársai.

A cukorbetegség világnapját a  Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet javaslatára 1991 óta minden évben november 14-én szervezik meg Frederick Banting (1891-1941) születésnapján, aki kutatótársaival együtt 1922-ben sikeresen izolálta az inzulint, mint a vércukorszintet befolyásoló vegyületet.