Mit kell tudni az Állatútlevélről?

Ki állíthat ki állatútlevelet?

Az okmányt kizárólag állatorvos állíthatja ki. Az illegális állatkereskedelmet megakadályozandó, az útlevél szigorú számadású okirat, amikkel az állatorvosnak el kell tudni számolni. Erre az útlevél egyedi azonosító számát használva van mód, melyet egy online regisztrációs adatbázisba, az ún. PetVetDatába kell feltölteni.

 

Sokáig tart, mire elkészül az útlevél?

Az útlevél kiállítása nagyjából negyed órát vesz igénybe. Az útlevélben bejegyzésre kerülnek a tulajdonos és az állat adatai, chipszáma, oltásai és az alkalmazott külső és belső parazita ellenes készítmények is.  Lehetőség van fénykép elhelyezésére, de ez nem helyettesíti az egyedi megjelölést. A tulajdonos az adatok valódiságát aláírásával igazolja az útlevélben.

 

Mi kell ahhoz, hogy kedvencem útlevelet kaphasson?

Az állatnak egyedi azonosításra alkalmas jelöléssel kell rendelkeznie, ami napjainkban a mikrochipes megjelölést jelenti. Az állatorvos az okmány kiállításakor ellenőrzi a mikrochip helyeződését és le is olvassa azt, ez a 15 számjegyű kód kerül az útlevélbe is. Ha érkezéskor az állat nem rendelkezik mikrochippel, akkor az okmány kiállítása előtt azt be kell ültetni.

 

Mikor kaphat útlevelet az állatom?

Útlevelet bármilyen korú állatnak ki lehet állítatni, ha rendelkezik mikrochippel, ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy szabadon utazhat is.

 

Kész az útlevél, indulhatunk?

Sajnos nem, indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az úti célt jelentő ország szabályozásával. Az Európai Unión belül a szabályozás egységes, de egyes országok, pl. Svájc, az Egyesült Királyság, Norvégia támaszthat más követelményeket. EU-n belül a szállított húsevőnek rendelkeznie kell 21 napnál régebben beadott veszettség oltással. Bizonyos országokban (Egyesült Államok, Dél Afrika, Ausztália az úti cél) komolyabb, megelőző szűrővizsgálatok szükségesek a belépéshez.

Naprakész információt a www.petpassport.hu oldalon lehet kapni, kérdés esetén a fogadó ország nagykövetségével érdemes felvenni a kapcsolatot.

 

Az oltásokat az oltási könyvben és az útlevélben is vezetni kell mostantól?

Nem, az új oltásokat elegendő az útlevélben vezetni annak kiállításától. Mivel az útlevél hivatalos irat, így csak állatorvos tehet bele bejegyzést, így a gazdinak a következő féreghajtás, bolha és kullancsirtás valamint a szívférgesség elleni megelőző kezelés dátumát máshol kell vezetnie.

 

Mi történik, ha elveszik az állatútlevél?

Ha újra határátlépést terveznek a kedvenccel, akkor új okmányt szükséges kérni az elveszett helyett.

 

Mi történik, ha betelik az útlevél?

Ha betelik az útlevél, és nincs több hely a veszettség elleni vakcinázást igazolására, akkor új útlevelet szükséges igényelni.

 

 

 

Állatútlevél készítéshez időpont foglalható telefonon 0613807861-es számon vagy weboldalunk közvetlen időpontfoglaló rendszerének segítségével a www.rexrendelo.hu címen.