Othaematoma- vérömleny a fülben

 

Othaematoma

 

A kutyák és macskák „othaematoma” betegsége tulajdonképpen egy vérömleny a fül rétegei között. Általában a fülkagyló belső oldalán, a bőr alatt halmozódik fel folyadék. Kialakulásának oka tisztázatlan, de általában másodlagosan alakul ki. Régebb óta fennálló fülgyulladás következménye lehet, amikor az állat állandóan vakarja, rázza a fülét. A folytonos mechanikai hatás miatt az apró hajszálerek megrepednek a fülben, és a fül jellegzetesen duzzadt lesz. Kutyákban, macskákban és sertésekben is előfordulhat.

A betegség megállapítása nem nehéz, akár már a tipikus kórelőzmény és az érintett fül tapintásával is lehetséges. Egyéb oktanú duzzanatok kizárása miatt lehetséges a mintavétel is, ilyenkor éber állapotban fecskendővel és tűvel leszívjuk a felgyülemlett folyadékot. Bár elsőre úgy tűnik, ez megoldja a problémát, sajnos az egyszerű leszívás nem hoz tartós eredményt. Amíg a kiváltó ok fennáll, addig mindig vissza fog töltődni a duzzanat.

A kezelést a fülgyulladás megszüntetésével kell kezdeni. Kutyáknál gyakran allergiás hátterű a fülrázás, ilyenkor átfogó vizsgálat és kezelés szükséges. Kiváltó ok lehet egyéb bakteriális vagy parazitás eredetű fülgyulladás is. Mintavétel után célzott kezelés következik, hogy elmúljon a viszketést kiváltó tényező.

Az othaematoma kezelése egyértelműen sebészi. Különféle technikák léteznek, ezek közül még nem bizonyított, hogy melyik lenne a leghatékonyabb. Műtét nélkül a fülkagyló lassan zsugorodni fog, ún. „boxoló fül” alakul ki. A megfelelően alkalmazott műtéti technika után a fülkagyló a legtöbb esetben nyom nélkül gyógyul.           

 

Mindegyik módszernél a lényeg, hogy a fül rétegei közül eltávolítsuk a felhalmozódott vérömlenyt, esetleg alvadt vért és savót, majd megakadályozzuk a visszatelődést. A fül teljes vastagságát átöltő varratokat, esetenként drént vagy kompressziós szivacsot is használunk. A drén szerepe a felhalmozódott, és esetleg még továbbra is termelődő folyadék elvezetése, miközben a matrac varratok nem engedik újra elválni a fül rétegeit egymástól. A kompressziós szivacs két funkciót is ellát: a varratok szorítására rásegít, és anyagába beszívja a folyadékot. Nagyjából 2 hét után történik a varratszedés, ez idő alatt az állatnak gallért kell hordania.