Szaruhártyafekély- amikor kedvencünk lesz a zöld szemű szörnyeteg

Kutyák és macskák szaruhártya fekélye

 

A szaruhártya a szem külső rétege, normál esetben átlátszó. Három rétegből áll, egy külső hámsejt sorból, egy belső membránból és köztük egy viszonylag vastagabb állományból. Alapvető funkciója, hogy védi a szemet a külvilágtól és átereszti a fényt.

 

Állatokban a leggyakoribb betegség a szaruhártya traumás eredetű sérülése, okozhatja  macskakarmolás, szembe kerülő különféle növényi részek, vagy egyéb idegen test, esetenként vegyi anyag is.

Különleges eset, amikor a rendellenesen álló szemhéjról belógó, vagy más szőrszálak állandóan dörzsölik a szemet. A befelé forduló szemhéj, vagyis entropium veleszületett probléma, ilyenkor a szaruhártya állandó irritációnak van kitéve. Az ellentétes szemhéjállási rendellenesség, a kifelé forduló szemhéj (ectropium) is problémát okoz, mivel a kötőhártya külvilágra kerül, és az egész szem is sokkal szárazabb, védtelenebb lesz. Ezekben az esetekben a szaruhártya fekély kezelésével együtt a probléma kiváltóját, a rendellenes állású szemhéjakat is kell korrigálni műtéttel, a máshonnan belógó szőrszálakat gyökerestül el kell távolítani.

Macskáknál kialakulhat a szaruhártyafekély bizonyos vírusos megbetegedésekhez társulva is. Kölyök korban vagy egyéb gyengítő körülmények esetén (pl. műtét után) különösen érzékenyek a cicák a Calici- és Herpes vírusokra, melyek főleg felső légúti (orrfolyás, tüsszögés), és általános tüneteket okoznak a szemtünetek mellett. Ha a betegséget nem kezeljük időben, sajnos maradandóan is károsodhat a szaruhártya.

Bizonyos kutyafajtákban könnytermelési zavar ( pl. száraz szem betegség) miatt is kialakulhat szaruhártya fekély, macskákban nagyon ritka. Jellemzően angol bulldog, cocker spániel, pekingi palotakutya, mopsz, yorkshire terrier, west highland white terrier, tacskó, pincser, csivava esetében találhatunk elégtelen könnytermelést.

 

A szaruhártya sérülése, fekélye nagyon fájdalmas, a szem általában váladékozik, ilyenkor az állatok hunyorognak, próbálják dörzsölni a szemüket, kerülik a fényt.

Ha állatunknál ezeket a tüneteket tapasztaljuk, késlekedés nélkül fel kell keresni állatorvost, esetenként kisállat szemészeti szakrendelőt. Minél hamarabb kerül diagnosztizálásra a probléma, annál sikeresebb lehet a kezelés. Rosszabb esetben a megfelelő ellátás nélkül az állat megvakulhat, a súlyos fekélyes állapot a látás vagy akár a szem elvesztéséhez is vezethet.

 

Az állatorvosi rendelőben a részletes kórelőzmény felvétel után az érintett szemet egy speciális festék segítségével vizsgáljuk. Ez a sárgás-zöldes fluoreszcein festék megszínezi a könnyet és kitapad a szaruhártya sérült részeihez. Így egyértelműen látható a sérülés, fekély, folytonossági hiány. Egyúttal a könny minőségét is vizsgálhatjuk, mennyire sűrű, mennyire jó a fedőképessége. Ha nem traumás háttérre gyanakszunk, és a szem panaszok inkább lassan alakultak ki, érdemes könnytermelést is mérni, ez Schirmer-teszttel történik. Ilyenkor információt kapunk arról, hogy egységnyi idő alatt elegendő mennyiségű könny termelődik-e. Ezzel kizárhatjuk a különféle oktanú könnytermelési zavarokat.

 

A szaruhártya fekélyek eltérő mélységűek lehetnek. Attól függően, hogy a szaruhártya melyik rétege érintett, különböző módszereket kell választani a kezelésre. A felületes fekély megfelelő kezeléssel nagyjából egy hét alatt meggyógyul. Mélyebb, régebb óta kezelés nélkül hagyott fekélyek gyógyulásához több időre is szükség lehet.

Enyhébb esetekben, felületes szaruhártya fekély esetén a kezelés szemcseppel történik. Nagyon fontos, hogy az állat ne tudja vakarni, piszkálni a szemét, ezért mindenképpen gallért kell viselnie a teljes gyógyulásig. A szemcseppezés minél gyakrabban kell, hogy történjen, egyrészt regeneráló készítménnyel, valamint antibiotikummal a másodlagos fertőzések elkerülése érdekében.

Ha a fekély mélyebbre terjed, vagy nagyobb méretű, akkor szükség lehet ún. harmadik szemhéj felvarrásra. Ilyenkor a kutyák, macskák pislogóhártyáját húzzuk rá védő rétegként a sérült szaruhártyára, ez egy „beépített nyomókötésként” szolgál. Ezt a lebenyt egy varrattal a felső szemhéjhoz kell rögzíteni, és szintén gyakori szemcseppezés mellett nagyjából egy hét alatt meggyógyul a szem.

Legsúlyosabb esetben, amikor a szaruhártya teljesen átszakad egy sérülés miatt, vagy régóta kezeletlenül maradt könnytermelési probléma áll fenn, akkor már csak a mikroszkópos szaruhártya megtartó műtét segíthet. Kisállatokban ilyen beavatkozást csak néhány állatorvosi rendelőben végeznek, és minden esetben részletes szemészeti kivizsgálás szükséges előtte.