Útmutató új gazdiknak: milyen oltásokra van szüksége a kiskutyának?

Milyen oltások léteznek?

 

Elkülöníthetünk ún. alapoltásokat (core vaccine), melyeket erősen ajánlott beadatni a kiskutyának, és nem alapoltásokat (non-core vaccine), melyekről a kutya életvitele és élőhelye alapján eldöntheti a tulajdonos, hogy érdemes-e beadatni őket.

Országonként változó, hogy a veszettség elleni oltást alap oltásként tartják-e számon. Ahol előfordul ez a betegség (az adott földrajzi terület endémiás), mint pl. Magyarországon is, ott törvény által megszabva kötelező veszettség ellen évente beoltatni a kutyákat. A kutyák (macskák és görények) külföldre utazásához is kötelező a veszettség elleni oltás.

 

Alapoltás: minden kutyának meg kell kapnia, megfelelő időközönként, hogy lehetőleg egész életében védett legyen az egész földön előforduló fertőző betegségekkel szemben. Ezek a betegségek a következők:

  • szopornyica (CDV)
  • adenovírus (CAV 1 és 2 típus) fertőző májgyulladás és gége- és légcsőgyulladás
  • parvovírus (CPV-2) okozta bélgyulladás

A hazánkban forgalomban lévő „kombinált oltásokban” ezeken kívül megtalálhatóak:

  • parainfluenza okozta légúti betegség
  • leggyakoribb Leptospira szerotípusok (Canicola, Icterohaemorrhagiae, Grippotyphosa, és Pomona)

 

A további betegségek elleni védőoltások nem tartoznak az alap oltások közé. Azonban ha a kutya várható tartási körülményei vagy élethelyzetei megkívánják, érdemes ezeket is kérni az állatorvossal egyeztetve.

 

Kennelköhögés

Kétféle vakcinázási mód létezik. Egyik az intranasalis vakcina (orrba juttatva), ez a kennelköhögés kialakulásához hozzájáruló 2 kórokozó ellen véd: Bordetella bronchiseptica (baktérium), canine parainfluenza (vírus) élő attenuált vakcina. Ez a vakcina a beadás után 72 órával alakít ki védettséget és utána 12 hónapig véd. Igen fiatal korban, már két hetes kiskutyának is biztonsággal adható. Vagy az alapoltásokkal együtt, vagy várható rizikós események előtt (panzió, kiállítás) érdemes beadatni.

Másik lehetőség egy „hagyományos injekciós” vakcina. Ez ugyanazon kórokozók ellen alakít ki védettséget. Megfelelően oltott anyakutya kölykei 6 hetes kortól olthatóak, oltatlan anyakutya kölykei 4 hetesen, az anyai immunitás miatt. Az első oltást meg kell ismételni 2-3 hét múlva, utána évente kell oltatni. Tenyészállatokat a tenyész szezon előtt, lehetőleg a többi kutyával való találkozás előtt 1 héttel kell beoltatni.

 

Lyme-kór

A vakcina 12 hetesnél idősebb kutyáknak adható, ez a három leggyakrabban előforduló Borrelia faj ellen véd. Egy hónap után lesz védett az állat, évente kell ismételni. Mivel a betegséget kullancs terjeszti, alapvetően a kullancsok ellen kell védekezni!

 

Leishmania

Leishmania infantum ellen a kölyök kutyák 6 hónapos kortól kaphatnak oltást. A védettség 4 hét után alakul ki, és 1 évig aktív. A vakcina mellett a betegséget terjesztő lepkeszúnyog ellen is kell védekezni!

Fontos tudni, hogy ez a vakcina nem biztosít 100 %-os védelmet, tehát a fertőződés előfordulhat oltott állatoknál is, viszont klinikai tünetek nem alakulnak ki. Ez a betegség zoonotikus tulajdonsága miatt veszélyes lehet, mert a kutyák tünetmentesen hordozhatják a kórokozót, és „terjesztik” a többi kutya és emberek között! Magas fertőzésveszélynek kitett területen (ahol gyakran előfordul a betegség) a vakcinázás előnyei felülmúlhatják a kockázatokat.

 

 

 

 

Mikor kell oltani?

 

A megfelelően oltott anyakutya kölykei életük első néhány hetében védettséget élveznek, mivel az ellenanyagokat „megkapják” anyjuktól az anyatejjel. Emiatt a túl korán elkezdett vakcinázási sor hatástalan is lehet! Ezek a kiskutyák az első oltásukat 6-8 hetes korban, utána 2-3 hetes időközzel ismételve kaphatják meg. Az immunitás fenntartása érdekében évente kell ismételni.

Más a helyzet az elárvult (anyatejhez nem jutott), kézzel nevelt kölyökkutyákkal. Ők hamarabb is kaphatnak védőoltásokat.

A kiskutyáknak születésük után 3-4 alkalommal, 2 hetes időközökkel kell oltást kapniuk, ez rendelőnként változhat, hogy sima parvo elleni vakcinát, vagy kombinált oltást kapnak, esetleg felváltva. Amíg nincs befejezve a kölyökkori oltási sor, addig nem szabad más kutyák közé, vagy utcára vinni a kölyköt, hiszen bármilyen végzetes betegséget elkaphat!

 

Veszettség elleni oltást minden 3 hónapos kort elért kutyát 30 napon belül, majd az első oltást követően 6 hónapon belül kell beoltani, majd ezt követően évenként. Hazánkban a veszettség elleni oltás törvényileg kötelező: 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól).