Vérnyomásmérés kisállatokban

Új diagnosztikai szolgáltatással bővült rendelőnk palettája. 

Az emberekhez hasonlóan kutyában és macskában is előfordul magas vérnyomás (hipertónia vagy hipertenzió). Az erre hajlamosító legfontosabb okok a vesebetegségek, illetve hormonális megbetegedések (pl. pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség, Cushing-kór), valamint egyes gyógyszerek. A kor előrehaladtával a magas vérnyomás diagnózisának esélye egyre nő.
A normálértékekben még nincs teljes konszenzus, a 130-150 Hgmm-es ún. szisztolés és a 70-90 Hgmm-es ún. diasztolés értéktartományok általában mindkét állatfajnál még „normális” vérnyomást jeleznek. Az első, nagyobb érték a szívkamra összehúzódásakor mérhető, megemelkedő vérnyomás, a második, kisebb érték az erek falának rugalmasságából ered. Általában 160/95 érték felett beszélünk egyértelműen magas vérnyomásról. Ilyen esetekben károsodhat a szem, akár vakság is előfordulhat, károsodik a vese, a szív- és érrendszer, továbbá agyi elváltozások is kialakulhatnak.
Rendelőnkben a legpontosabb, ún HDO (high density oscillometry) technikával, fájdalom- és stresszmentesen tudunk vérnyomást mérni. Ilyenkor több mérést végez a számítógépvezérelt eszköz, hogy az állat magnyugvását követően ne csupán a „fehér köpeny hatás”, tehát az izgalom miatti torzult értéket vegyük figyelembe.
Amennyiben a hipertónia diagnosztizálásra kerül, mellékhatásoktól gyakorlatilag mentes gyógyszerek állnak rendelkezésre a vérnyomás csökkentésére.
 
Mikor mérjük rendszeresen (kb. negyedévente) kedvencünk vérnyomását?
•    ha 8 évnél idősebb
•    ha vesebeteg
•    ha hormonális megbetegedése van
•    ha gond van a látásával (pl. pupillatágulat, elváltozások a szemben)
•    ha idegrendszeri tünetei vannak
•    ha bizonyos gyógyszereket szed 

A vizsgálatra kérjük jelentkezzen be telefonon vagy időpontfoglalási rendszerünkben.