Mikrochip és állatútlevél

Microchip

A 41/2010. Kormány rendelet értelmében minden, 4 hónapnál idősebb kutya csak mikrochippel ellátva tartható. Ha a kutya tulajdonosa megváltozik, akkor a már a tulajdonosváltás előtt be kell helyezni az állatba a mikrochipet, akkor is, ha a kutya még nincs 4 hónapos. 
A mikrochip egy rizsszemnyi elektronikus azonosító eszköz, melyet a nyak bal oldalán a bôr alá juttatnak be egy vastagabb tűvel. Minden chipet egy egyedi, tizenöt jegyű számsorral látnak el, ami a megfelelő eszközzel másodpercek alatt leolvasható.
Valamennyi chipelt állat személyre szóló adatát a mikrochipezést végzô állatorvos kötelezôen lejelenteni. Az így rögzített adatok egy központi adatbázisból (Petvetdata) bármikor lekérdezhetôk az előbb említett számsor segítségével. Az adatokhoz csak arra jogosult személy férhet hozzá. A mikrochip alkalmazásának számos elônye van,mint például az elkóborolt, elveszett állatok mielôbbi hazajuttatása, állatvédelmi ügyek megnyugtató intézése és vitás esetben az állat tulajdonjogának igazolása.  Magyarországon csak a kutyák egyedi megjelölése kötelező, azonban, ha külföldre utaztatná húsevő kedvencét, akkor macskájának és görényének is szüksége lesz egy állatútlevélre is, amihez elengedhetetlen a mikrochip. 

Állatútlevél

Az állatútlevél az oltási könyvhöz hasonló okmány, ami az állat és a gazda személyes adatait tartalmazza.
Emellett az összes oltást, és parazita ellenes kezelést is ide vezetik annak kiállítása után.
Az EU országaiban minden húsevő (kutya, macska, vadászgörény) csak érvényes útlevéllel utazhat. Csak egyértelműen, kétségmentesen azonosítható, olvasható microchippel ellátott állat kaphat ilyet, ezért utazás előtt érdemes ellenőrizni mind az útlevelet, mind a chip állapotát. 
Ellentétben az embereknek készült útlevelekkel, az állatútlevelek azonnal kiállíthatók, érvényes veszettség elleni oltással már utazhat is a kedvenc a gazdival. 

 

Jó, ha tudja!

Az Eu országaiban csak chippel és érvényes útlevéllel rendelkező kutya, macska és vadászgörény utazhat.


Egyes országok egyedi igényeket támaszthatnak az állatok beutaztatásával kapcsolatban, így minden esetben már hetekkel az utazás előtt tájékozódjon az érintett ország(ok) képviseleténél!


Magyarországon minden, négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni.


Elveszett kedvencét könnyebben megtalálhatja chip segítségével.