Műszeres diagnosztika

Labordiagnosztika

Rendelőnkben a humán ellátás szintjének megfelelő laboratóriumi vizsgálatokat végzünk. A rutin véranalízis (vérkép és biokémiai paraméterek vizsgálata) mellett számos gyorsteszt (macska leukosis, macska AIDS, kutyák parvovírusos bélgyulladása, szívférgesség, giardiosis) és vizeletvizsgálatra alkalmas technika is rendelkezésünkre áll. Laboratóriumunk felszereltsége lehetővé teszi minőségi és mennyiségi vérképek elkészítését, valamint a szervek működési paramétereit is a helyszínen megállapíthatjuk, ami bizonyos eseteknél életbevágó lehet.
Egyes speciális vizsgálatokra (hormonvizsgálatok, immunológiai vizsgálatok, szövettani, és bakteriológiai minták ellenőrzése, stb.) a mintákat hazai és külföldi szaklaboratóriumokba küldjük.

Röntgen

2023-ban vásárolt új digitális röntgen-berendezésünk rendkívüli segítséget jelent az ortopédiai és belgyógyászati és egzotikus állatok diagnosztikai munkájában.
A röntgenvizsgálatok során a csontok illetve a röntgennel vizsgálható hasi és mellkasi szervek betegségeit állapíthatjuk meg. A felvételeket ébren vagy bódításban végezzük a körülményeknek megfelelően. Törések, ficamok, tüdődaganatok, idegentest diagnosztizálásában, valamint a csípő-, a könyök- illetve vállizületi- diszplázia szűrésében, a fej, nyak, gerincoszlop vizsgálatában is nélkülözhetetlen. Némely esetben szükséges kontrasztos sorozatfelvételt is készíteni, rendelőnkben ilyen jellegű vizsgálatokat is végzünk.

 

Ultrahang diagnosztika

Rendelőnkben korszerű, szép felbontású Vetus 5-ös ulthang készülékkel állunk a kis betegek rendelkezésére. 

Vérnyomásmérés

Rendelőnkben a legpontosabb, HDO (high density oscillometry) technikával, fájdalom- és stresszmentesen tudunk vérnyomást mérni. Ilyenkor több mérést végez a számítógépvezérelt eszköz, hogy az állat magnyugvását követően ne csupán a „fehér köpeny hatás”, tehát az izgalom miatti torzult értéket vegyük figyelembe.
Amennyiben a hipertónia diagnosztizálásra kerül, mellékhatásoktól gyakorlatilag mentes gyógyszerek állnak rendelkezésre a vérnyomás csökkentésére.

Vérnyomásméréssel foglalkozó kollégánk:
dr Csereklye Nóra