Védőoltások

Kutyák védőoltásai

Kutya védőoltás

A kölyökkutyák oltását 7-8 hetes korban tanácsos elkezdeni, attól függően, hogy a kiskutya oltott vagy oltatlan anyától származik. Az első oltások adta védelmet az oltás megismétlésével erôsítjük meg, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekezô rendszerének a megfelelô válaszhoz idôre van szüksége, ezért célszerû az oltásokat kéthetes idôközönként beadatni.
Az oltóanyag hatékony védettséget csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg kutyákat nem oltunk be.
A kutyák veszettség elleni védôoltása és féreghajtása évente kötelezô. A veszettség elleni oltást az eb egyéves koráig kétszer kell beadatni, majd évente kell újra vakcinázni.
Felnôtt állatoknál az egyéb fertôzô betegségek (szopornyica, leptospirosis, kennelköhögés stb.) elleni védôoltás beadatása évente javasolt, amelyet a veszettségoltással egyszerre is megkaphat a kutya.
E mellett javasolt a védôoltás a kullancsok által terjesztett Lyme-kór elleni vakcina is, mely révén a betegség megelôzhetô. Az elsô Lyme kór elleni oltást 2 hét elteltével meg kell ismételni, ezt követôen évente 1 emlékeztetô oltás javallott. 

FIGYELEM: A KUTYÁK VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁSA ÉVENTE KÖTELEZŐ!
 

Macskák védőoltásai

Macska védőoltás

A kiscicák oltásait 8 hetes korban tanácsos elkezdeni.
A kölyök cicákat számos komoly, akár halálos kimenetelű betegség fenyegeti (macskanátha, fertôzô gyomor és bélgyulladás), és ezeket – különösen, ha lakásból kijáró cica lesz– csak több oltással elôzhetjük meg.
Az elsô oltások adta védelmet a vakcinázás megismétlésével erôsítjük meg, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekezô rendszerének a megfelelô válaszhoz idôre van szüksége, ezért célszerû az oltásokat három hetes idôközönként beadatni.
A kombinált oltás évenkénti ismétlése lakásban tartott cicánál is szükséges, hiszen a fertôzô kórokozókat akár a cipőnk talpán is behurcolhatjuk. A leukózis a kijáró macskák egyik leggyakoribb halálokaként ismert fertôzô betegség, mely ellen szintén oltással védhetjük meg kedvencünket. A cicák veszettség elleni védôoltása nem kötelezô, de kijáró macskák esetében célszerû a kombinált oltás mellett évente beadatni.

FIGYELEM: A KIJÁRÓ MACSKÁK VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁSA JAVASOLT!