Rendelőink

1046 Lakkozó u. 13
Tel: (+36-1) 380-7861
H-P: 8-12, 16-20
SZ-V: 9-12
1046 Székes u. 1
Tel: (+36-1) 230-3940
H-P: 13-18
Patika és gazdibolt
1046 Székes u. 1
Tel: (+36-1) 230-3940
H-P: 10-18

MITŐL VAKARÓDZIK A KEDVENCEM?
A kutyák és macskák viszketegséggel járó bőrbetegségeiről.
Összeállította: Dr.Király Péter, szakállatorvos
A társállatok bőrbetegségeinek gyakorisága világszerte nő. A különböző bőrbántalmak a legváltozatosabb tünetekben nyilvánulhatnak meg. Leggyakrabban a viszketés és a szőrhullás hívja fel a figyelmet a kültakaró megbetegedésére. Súlyos esetben a szinte folyamatos vakarózás a gazdi és kedvence életét egyaránt megkeseríti, és előfordulhat, hogy a kezelhetetlen bőrelváltozások miatt az állat végleges elaltatása válik szükségessé.
Ezért általános szabály az, hogy lehetőleg a tünetek jelentkezésének korai időszakában forduljunk szakemberhez, hisz ez a korrekt diagnózis és a sikeres gyógykezelés záloga.
.
Mi történik a bőrgyógyászati kivizsgálás során?
A bőrbetegségek okának szakszerű meghatározása elengedhetetlen a megfelelő kezelés kiválasztásához. A bőrtünetek hátterében álló ok felderítéséhez azért célszerű bőrgyógyászati szakvizsgálatra vinni kedvencünket, mert a viszketés házilagos kezelgetése gyakran nem vezet tartós eredményre, sőt esetenként a tünetek súlyosbodását okozhatja.
A felkészült állatorvos felderítő munkája során összegyűjti a kórelőzményi adatokat, majd alapos klinikai vizsgálatot és –ha szükséges- kiegészítő vizsgálatokat végez. Ezért jó, ha a gazdi előre összegyűjti a legfőbb kórelőzményi adatokat (pl. az első tünetek jelentkezésének időpontja, a tünetek szezonalitása, a viszketés fennállása és mértéke, az érintett területek elhelyezkedése és kiterjedése, stb.) és jó, ha feljegyezzük azt is, hogy a korábbi terápiás próbálkozások milyen sikerrel jártak. A betegvizsgálat során fény derülhet egyes háttérbetegségekre.
A bőr teljes testfelületre kiterjedő vizsgálata magában foglalja a kevésbé áttekinthető, de gyakran problémás területek (mint pl. a fülek, a lábvégek és a hajlatok) ellenőrzését is. Az ilyen tüzetes vizsgálat alkalmával az allergiás állatoknál gyakran tetten érhetők a pofadörzsölés és lábrágcsálás nyomai a szemkörnyéken és orr bőrén, valamint az ujjak közötti bőrterületeken. (1. ábra)
1.ábra: Az allergiás állatok gyakori bőrtünetei (szemkörnyéki és ujjak közötti bőrpír)
Milyen kiegészítő vizsgálatokra számíthatunk?
A bőrgyógyász felderítő munkáját számos modern vizsgálati módszer segíti. A szakvizsgálat során szinte elengedhetetlen a bőrkaparék és bőrbiopszia elemzése, valamint egyes esetekben szükséges lehet a vér vizsgálata, illetve mikrobiológiai és immunológiai vizsgálatok elvégzése. Egyes parazitás, baktériumos és gombás bőrbetegségek esetén a célzott terápia csak így képzelhető el.
Az allergiagyanús állatoknál gyors és megbízható eljárásnak bizonyul az ún. allergiateszt elvégzése, mely során hamar kiderül, hogy allergiás-e az állat, és ha igen, mire? Az allergiavizsgálat, elvégezhető vérből és –az emberi Prick-teszthez hasonló- ún. bőrteszt segítségével.
A vérvizsgálatot rendszerint külföldön végzik, így annak ára akár három- négyszerese is lehet a hazánkban is elvégezhető bőrteszt árához képest. Ezért nálunk számos gazdi az olcsóbb, de éppoly megbízható bőrtesztet választja. Ez utóbbi azért is javasolható, mert az eredmény egy órán belül megtudható.
A Rex Kisállatrendelőben előzetes bejelentkezés alapján kb. 1 óra alatt elvégezzük a bőrtesztet, a külföldön végzett szerológiai teszt eredménye a vérvételtől számított 4-5 napon belül érkezik meg.
2.ábra: Bőrteszt pozitív eredménye kutyán
Kedvencem is lehet allergiás?
Az allergia a házikedvenceknél is nagyon gyakori, körülbelül minden tizedik kutya érintett.
A külvilágból a szervezetbe kerülő egyes anyagokkal szemben némely állatnál a megszokottól eltérő túlérzékenység jelentkezhet, mely a kisállatok esetében leggyakrabban viszketésben nyilvánul meg.
Az allergiás eredetű kórképek közül az eleségallergia, a kontakt allergia és az ún. atópiás dermatitisz játszik fontos szerepet. A három közül ez utóbbi a leggyakoribb kórkép, mely a felmérések szerint egyes országokban az allergiás kutyák közel 80%-át érinti.
Felmerül a „atópiás dermatitisz” gyanúja, ha az állatnál időszakosan jelentkező viszketést, pofadörzsölést és lábrágcsálást észlelünk, de a betegség rendkívül változatos formákban is megnyilvánulhat. Amennyiben a viszketést az eleség vagy a környezet bizonyos anyagaira való túlérzékenysége váltja ki, az állat táplálékának és környezetének átmeneti megváltoztatása révén ezek az allergiatípusok is kiszűrhetők.
Hogyan kezelhető a viszketés?
Annak ellenére, hogy a viszketés kezelésére számos kitűnő gyógyszer áll rendelkezésre, sajnálatos módon hazánkban még sok helyen az ún. “szteroidok” (pl. Prednisolon tabletta) nem megfelelő, gyakori és nem ritkán indokolatlan használata terjedt el. Az esetek többségében ilyenkor átmeneti enyhülés után a tünetek ismét jelentkeznek, és ez a kezelési mód hosszú távon, ellenőrzés nélkül alkalmazva megrövidítheti kedvencünk életét, és súlyos mellékhatások kialakulásával is járhat.
A gyógyszerterhelés lényegesen csökkenthető az időben elvégzett szakvizsgálaton alapuló megtervezett tüneti gyógykezeléssel, vagy az újabban javasolt oki terápiás módszerek alkalmazása révén.
Létezik mellékhatás nélküli gyógykezelés is?
Tüneti terápia
Mivel az allergiás kórképek jelentkezésekor a gazdi számára legszembetűnőbb tünet az intenzív vakarózás, a legtöbb állattartó első körben valami hatékony viszketéscsillapító szert igyekszik beszerezni. Ha ilyenkor nem akarnak az olcsóbb, de súlyos mellékhatásokkal járó szteroidokhoz nyúlni, mind a helyi mind pedig az oki terápia vonatkozásában költséges, de hatékony és mellékhatások nélküli szerek állnak rendelkezésre.
A kellemetlen tünetek enyhítésére szolgáló számos állatorvosi készítmény közül legjobb, ha a természet adta lehetőségeket hívjuk segítségül. Ilyen például a Leniderm hab és sampon is, mely természetes zabkivonatának és egy gyógynövény összetevőjének köszönhetően kitűnő viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal enyhíti a vakarózást. Hidratálja a bőrt, így megakadályozza az allergiás bőr kiszáradását.
Oki kezelés
Sajnos a viszketéssel járó bőrbetegségek és allergiás kórképek túlnyomó részénél, a tünetek enyhítése csupán átmeneti megoldást jelent, ezért a kiváltó ok gyökeres megszüntetése válik szükségessé.Ennek feltétele az adott probléma pontos diagnosztizálása (pl. allergiateszt elvégzése révén), mely állatorvos feladata. Az allergiateszt eredménye alapján kialakított ún. érzéketlenítés (másnéven immunterápia) eredményes és praktikus eljárás, melynek hosszútávon történő alkalmazása esetén sem kell mellékhatásoktól tartani.
Az eljárás lényege, hogy a környezet egyes anyagaira (pl. virágpor, poratka, stb.) bizonyítottan túlérzékeny betegek részére az adott allergiát kiváltó anyagaiból egy testreszabott gyógyhatású injekciós készítményt állítanak elő.
A beteg állatnak beadott injekciósorozat egy idő után megszünteti a szervezet túlérzékenységét és egyúttal a viszketést is.
Bővebb információ:

Teljeskörû bôrgyógyászati kivizsgálás! Bejelentkezés telefonon: 061 380 7861

Ingyenes online bőrgyógyászati konzultáció a bőrgyógyászati kérdőív kitöltésével a honlapon!